Γνωρίστε τον Δήμο Δωρίδος

Ο Δήμος Δωρίδος είναι δήμος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Βαρδουσίων, Ευπαλίου, Λιδορικίου και Τολοφώνος. Αντιστοιχεί επακριβώς στην παλαιότερη Επαρχία Δωρίδας.

Αλπικά τοπία στα Βαρδούσια, τεχνητή λίμνη στο Λιδορίκι, δαντελωτές ακτές στο Ευπάλιο, νησιώτικο χρώμα στην Τολοφώνα. Κάθε πρώην Δήμος από τους τέσσερις που συνθέτουν το σημερινό Δήμο Δωρίδος έφερε σαν προίκα ένα πλούσιο, ανεξερεύνητο και παρθένο περιβάλλον, που μπορεί να ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.

Την περιοχή της Δωρίδας κατοικούσαν Εσπέριοι Λοκροί στα νότια και Αιτωλοί στα βόρεια. Το δυσπρόσιτο της εδάφους και το ορεινό ανάγλυφο πρόσφεραν ασφάλεια και καταφύγιο στους κατοίκους των ορεινών της χωριών. Τα βουνά της Γκιώνας και των Βαρδουσίων δεσπόζουν της ορεινής Δωρίδας και ανάμεσά τους η τεχνητή λίμνη του Μόρνου με έκταση 15,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στις όχθες της λίμνης βρίσκεται η πρωτεύουσα του δήμου, το Λιδωρίκι με 1500 κατοίκους. Η περιοχή είναι γνωστός προορισμός σε φυσιολάτρες, ορειβάτες και ταξιδιώτες που αναζητούν την αυθεντικότητα της Ελλάδας.

Τόπος με σπουδαία περιβαλλοντική αξία, προτάθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, να κηρυχθεί η κοιλάδα του Μόρνου και τα αλπικά βουνά της, ως το πρώτο Τοπίο Άγριας Φύσης της Ελλάδας. Ονομαστά είναι τα κρυμμένα στην πυκνή βλάστηση χωριά των Βαρδουσίων, όπως το Κροκύλειο – γενέτειρα του Μακρυγιάννη- οι Πενταγιοί (της Μαρίας Πενταγιώτισσας), η Αρτοτίνα στα 1180 μέτρα!

Στα δυτικά του Γαλαξειδιού, στον δρόμο για τη Ναύπακτο, ξετυλίγεται η Δωρική ριβιέρα. Μικροί γαλήνιοι κόλποι όπου θάλλουν η ελιά και το αμπέλι, με μικρούς γραφικούς οικισμούς σε μια λουρίδα γης, που τη θωπεύει το μαϊστράλι και τη θερμαίνουν στον κόρφο τους οι απότομες πλαγιές με τα αείφυλλα της μεσογειακής βλάστησης. Φιλόξενοι τόποι που μας περιμένουν.

Περισσότερα στο www.dorida.gr

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ?